Links

De Diocesane Instelling voor Liturgische Muziek Sint-Gregorius opgericht (= DISG) is opgericht op 24 maart 2016 door de bisschop van Rotterdam. Per 1 december 2016 heeft de DISG de taken overgenomen van het afdelingsbestuur van de Nederlandse Sint-Gregorius Vereniging in het bisdom Rotterdam.

https://www.nsgv.nl/index.php/nieuws-rotterdam/nieuwsbrief-rotterdam

DoNeK staat voor Documentatie Nederlandstalige Kerkmuziek. Dit is een database van ruim 25.000 records samengesteld door de Nederlandse Sint-Gregoriusvereniging (NSGV)
In deze database kun je  zoeken naar Nederlandstalige kerkmuziek voor koor en/of volkszang en orgelbegeleidingen bij Nederlandstalige gezangen. Bij veel records is een geluidsopname beschikbaar van de eerste regel van een gezang. Ook zijn bij ruim 120 records voorbeelden van partituren in pdf beschikbaar en een link naar de webshop van de NSGV. 

https://donek.nl/nl/

Het Gregoriusblad, is hét tijdschrift voor liturgie en muziek in Nederland! 
De bijbehorende website is niet alleen gericht op lezers van het Gregoriusblad, maar is ook interessant voor iedereen die actief liturgische muziek beoefent en/of geïnteresseerd is in kerkmuziek. 

De site biedt een platform voor:

  • actueel nieuws, studiedagen, symposia, cursussen, etc. op het terrein van de kerkmuziek,
  • een agenda met data en gegevens (links),
  • informatie over nieuwe liturgische muziek,
  • overzicht van nieuwe composities in de muziekbladen van het Gregoriusblad,
  • download van nieuwe composities of extra  bladmuziek bij reeds verschenen composities in de muziekbladen van het Gregoriusblad, exclusief  voor abonnees van het Gregoriusblad
  • extra achtergrond informatie bij artikelen in het Gregoriusblad,
  • geluidsopnamen bij artikelen (QR codes) in het Gregoriusblad en geluidsopnamen van nieuwe composities uit de muziekbijlagen,
  • archief van eerder verschenen afleveringen en composities (muziekbijlagen). 

De jaargangen 1876-1959 zijn te raadplegen via www.delpher.nl. Klik Zoeken jrg. 1-83.

Wilt u op de hoogte zijn van nieuwe muzikaal-liturgische uitgaven? En nog veel meer? Lees het allemaal in het Gregoriusblad.
Wilt u luisteren naar opnamen van composities en bewerkingen uit de Gregoriusblad Muziekbijlagen?
Recente opnamen Gregoriusblad Muziekbijlagen

https://gregoriusblad.nl/

Europa’s oudste tijdschrift over orgelkunst. Het Orgel is een Nederlands tijdschrift en wordt uitgegeven door de Koninklijke Vereniging van Organisten en Kerkmusici.
Deze site bevat korte introducties van de artikelen die in Het Orgel verschenen zijn (klik op de knop [Artikelen] hierboven). Abonnees van Het Orgel kunnen de digitale versie van het blad lezen na een eenmalige registratie (klik op de knop [Tijdschriften] hierboven). Op de site staat eveneens een uitgebreide collectie links naar andere interessante orgelsites. Bovendien bevat deze website een uitgebreide database met titels van artikelen die in andere tijdschriften op het gebied van orgel en kerkmuziek gepubliceerd zijn. Hiervoor is een krachtige zoekmachine beschikbaar.

Het Orgel

Het Huis van de Kerkmuziek is een platform van allerlei bestaande organisaties die actief zijn op het terrein van de kerkmuziek. Ze hebben stuk voor stuk hun eigen achtergrond, een specifiek aandachtsveld, een eigen kerkelijke of liturgische context. In het Huis van de Kerkmuziek werken deze organisaties samen. We inspireren elkaar en ontplooien nieuwe initiatieven. Zo maken gebruik van elkaars ervaring, specialisaties, netwerk en best practices. En vooral: zo stimuleren we creativiteit.

http://www.huisvandekerkmuziek.nl/

Do you search for hymns and worship music for worship services? Are you researching a particular hymn? Looking for an arrangement or media file? If so, Hymnary.org is for you. Hymnary.org is an online hymn and worship music database for worship leaders, hymnologists, and amateur hymn lovers alike. At Hymnary.org you can search or browse hymns by title, tune, meter, key, scripture reference, and more.

www.hymnary.org

Het Kaski is één van de oudste sociaal-wetenschappelijke instituten van ons land. De medewerkers van het Kaski zijn experts wat betreft de godsdienstige en levensbeschouwelijke ontwikkelingen in de samenleving, alsook wat betreft algemeen-maatschappelijke processen zoals individualisering, toenemende mobiliteit en culturele pluriformiteit.

In veel onderzoeksprojecten gaat het er om deze ontwikkelingen te vertalen naar het beleid van kerken, identiteitsgebonden organisaties en overheden. Veel van onze onderzoeken monden dan ook uit in directe beleidsadvisering.

https://www.ru.nl/kaski/

Bij restauraties, overplaatsingen of andere ingrijpende werkzaamheden aan het orgel of de klokken gaat het vaak om veel geld. Om het nut, de noodzaak en de kosten van die werkzaamheden met verstand van zaken te kunnen beoordelen, staan de adviseurs van de KKOR elk parochiebestuur ter zijde die daarom vraagt. Hoe een advies tot stand komt en wat de kosten er van zijn, kunt u vinden op deze website. Daarnaast kunt u op deze website ook een inventarisatie van het complete orgelbestand op het katholieke erf in Nederland vinden.

https://KKOR.nl

Kerkzang.nl / centrum voor de kerkzang is dé organisatie voor ieder die betrokken is bij de vocale kerkmuziek – de zang van, voor en door de gemeente. Kerkzang.nl richt zich daarbij in de eerste plaats op het brede spectrum van protestantse en protestantsoecumenische kerken. We werken waar mogelijk zoveel mogelijk samen met verwante organisaties, bijvoorbeeld in ons aanbod voor ondersteuning van kerkmusici rond het nieuwe liedboek.

https://www.kerkzang.nl

De NSGV
  • geeft advies en informatie;
  • organiseert cursussen en studiedagen;
  • helpt bij het zoeken van geschikt repertoire voor allerlei typen van vieringen en voor allerlei soorten koren;
  • zet zich in voor de levende traditie, het gregoriaans en de meerstemmige Latijnse kerkmuziek;
  • geeft compositie-opdrachten voor nieuwe Nederlandstalige kerkmuziek voor verschillende doelgroepen;
  • verzorgt uitgaven van boeken, bladmuziek en cd’s;
  • bevordert de uitgave van een nationale bundel met liturgische gezangen ‘Gezangen voor Liturgie (GvL)
  • behartigt gemeenschappelijke belangen van koren en hun leden die lid zijn van de NSGV;
  • bemiddelt bij het zoeken naar dirigenten en organisten.

Introductie

  • De NSGV is de vereniging voor liturgische muziek in de rooms-katholieke kerk. De NSGV bevordert de studie en de beoefening van de liturgische muziek.
  • Alle leden van koren van rooms-katholieke kerken in Nederland zijn lid van de NSGV (dit overeenkomstig bisschoppelijk besluit)
  • De NSGV telt ruim 4.000 aangesloten koren met zo’n 125.000 leden.
  • De R.-K. kerk in Nederland telt zeven bisdommen. In elk bisdom is een afdeling van de NSGV werkzaam. Zo staat de NSGV dicht bij haar leden. De afdelingen worden ondersteund door het landelijk bureau.

Doelstelling

De NSGV bevordert de liturgische muziek. Zij doet dit door het organiseren van diverse activiteiten, waaronder cursussen voor voorgangers, cantores, dirigenten, organisten en koorleden.

Stichting Kerkmuziek Netwerk, opgericht op 7 juni 2013, is een stichting die kerkmusici, theologen en anderen wil steunen en inspireren om samen enthousiasme te ontwikkelen voor de kerkmuziek. Kerkmuziek is niet alleen ons cultureel erfgoed van eeuwen, maar ook een levende bron waarin steeds nieuwe muziek ontstaat. Met als belangrijke functies: eer brengen aan God én mensen helpen bij tal van zingevingsvragen. Maar natuurlijk is samen zingen ook een geweldige mogelijkheid om je verbonden te voelen met elkaar. Kerkmuziek Netwerk wil makers, gebruikers en uitvoerenden van die muziek met elkaar verbinden, hun rollen versterken en inspiratie bieden. Kerkmuziek Netwerk is een projectorganisatie, die via concrete projecten alle betrokkenen (musici en theologen, professionals en amateurs) met elkaar verbindt rond het onderwerp kerkmuziek.

https://www.kerkmuzieknetwerk.nl/

Het Willibordusorgel dankt zijn naam aan de Sint Willibrorduskerk buiten de Veste in Amsterdam waarvoor het in 1923 door firma Adema gebouwd werd. Eind jaren zestig van de vorige eeuw werd duidelijk dat de Sint Willibrorduskerk zou worden gesloopt. Om te voorkomen dat het orgel verloren zou gaan is in 1969 de Stichting Willibrordusorgel in het leven geroepen. In 1971 heeft het orgel een nieuwe plaats gevonden in de Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem (ook wel de Nieuwe Bavo genoemd).

De belangrijkste doelstellingen van de Stichting Willibrordusorgel zijn:

  • Het zorgen voor het behoud en het goed gebruik van het Willibrordusorgel;
  • Het (doen) organiseren van concerten waarbij het Willibrordusorgel wordt bespeeld.

https://www.willibrordusorgel.nl

De Vereniging Orgelmakers Nederland (VON) is de beroepsvereniging van Nederlandse orgelbouwers. Vakmensen met een bijzonder ambacht die zich bezighouden met het vervaardigen, restaureren, renoveren en onderhouden van pijporgels.

Het doel van de vereniging is het orgelbouwvak en de orgelbouwkunst te bevorderen en op een hoger plan te brengen, nationaal én internationaal. Daarnaast behartigt de VON de belangen van haar leden.

https://orgelbouwers.nl/

ZINGmagazine is het blad voor zingend Nederland en België.
Voor koren en vocal groups, duo’s en grootkoren, voor solisten op het podium en in de badkamer, maar ook voor dirigenten, zangdocenten én professionele zangers; interviews met zangers, dirigenten, zangpedagogen, koor- en componistenportretten, het laatste nieuws over kunst- en cultuurbeleid, ontwikkelingen in de koorwereld en spraakmakende producties.

ZINGmagazine

Scroll naar boven